Дневникът на Марго Малинова

октомври 24, 2011

Сбъдната изборна математическа прогноза

Filed under: ден,забавни задачи — Марго Малинова @ 18:20
Tags: ,

Проф. Михаил Константинов е доктор по математика и един от най-добрите специалисти по изборно законодателство у нас. Неговата прогноза изказана публично през август 2011г за избор на президент, се сбъдна и ще имаме право на избор на балотажа между представителите на ГЕРБ и БСП. В Стара Загора също ще има балотаж между представителите на тези две партии за кмет на града на 30 октомври. Избрания кмет ще назначава кметски наместници на малките населени места с жители под 350 според последната поправка на изборния закон. Въпреки, че много от хората не подкрепят тези две партии, ще трябва да изберат по-малкото зло. Би било добре, ако повече хора упражнят правото си на глас.

Избора за общински съвети на градовете, които действително ги управляват приключи вчера на 23.10.2011г. При този избор се използва метода на най-големия остатък наречен още метод на Хеър-Ниймайер. Приложен конкретно за град Стара Загора, това означава, че ако броят на общински съветници е 51 и за тях  са гласували 61052 по последни данни които имам, то за да влезе кандидат в Общ.Съвет трябва да има квота 1198 гласа, защото   

 61052 : 51 = квота 1197,098 = общ.изб.квота 1198 гласа  за 1 общ.съветник.

Ако някой от независимите кандидати има изпълнена квота, то той се счита за избран и неговото място се изважда от общия брой места за общински съвет. Право да участват в разпределянето на останалите мандати имат партиите и коалициите, чиито действителни гласове са повече от общинската избирателна квота. Броят на подадените гласове за всяка от тях се дели на общ.квота и се определя броя на общинските съветници от съответната партия или коалиция.  При делението се получава десетична дроб,чиято цяла част показва броя на кандидатите. Остатъка от делението определя допълнителни места, като право на тях имат партиите и коалициите подредени в низходящ ред на остатъка. Гласовете, подадени за независими кандидати, както и за партиите и предизборните коалиции, получили действителни гласове по-малко от общинската квота, не участват в разпределението на  мандатите.Тези гласове показват различното мнение на хората в града, но те няма да имат представители в местния парламент. Въпреки, че броят на гласувалите е по-голям от предишните избори, то това е около 1/3 от населението на община Стара Загора. Изборния ден е бил удължен, което е изнервило гласоподавателите и комисиите. Назрява необходимостта от други методи за упражняване на правото за гласуване. 

 По предварителни данни бариерата на общ.квота в Стара Загора е прехвърлена от ГЕРБ с  24006 гласа; КП (БСП И ПБС)  9333 гласа; СЪЮЗ СТАРА ЗАГОРА 3094 гласа; АТАКА 2708 гласа; КП „СИНЯТА КОАЛИЦИЯ ЗА СТАРА ЗАГОРА“ 2270 гласа; ВМРО – БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ 1862 гласа; КП „НОВАТА СТАРА ЗАГОРА“ 1688 гласа; ПП „ЛИДЕР“ 1612 гласа; РЕД, ЗАКОННОСТ И СПРАВЕДЛИВОСТ 1595 гласа; НАЦИОНАЛЕН ФРОНТ ЗА СПАСЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ 1464гласа; НОВА СИЛА 1339 гласа ; ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ 1218 гласа.

Методиката на този избор е приет с решение № 37 от 28 август 2007 г. , но  не съм сигурна дали този метод ще се приложи сега или е побългарен с някое друго решение. Надявам се, че ще имаме един шарен местен парламент , в който няма да има абсолютно мнозинство за вземане на решения през следващите 4 години. 

Advertisements

Create a free website or blog at WordPress.com.