Дневникът на Марго Малинова

март 12, 2010

Шахматен турнир


Днес в 8 часа отбора на СОУ „Железник“ се събра ,  проведе кратка организационна сбирка и потегли за 5 ОУ, където се провежда общинския кръг на шахматното състезание. Отборите на училищата заявили участие в турнира се явиха във вече  подготвената от организаторите  зала до 9 часа и 20 минути. Главния съдия на турнира г-н Арахангелов пристигна 10 мин преди 10 часа и реорганизира подреждането на масите и турнира започна с 1 час закъснение -в 11, вместо в 10 часа. Арахангелов даде указание за основните правила на турнира ,които трябва да се спазват. Той сподели , че при определяне на туровете и класирането се използва софтуерна програма  Swiss-Manager.Изказването му предизвика изразяване на емоции от страна на нашите ученици, когато Арахангелов каза, че предишния ден отборите на СОУ Железник и 2 ОУ са били с равни крайни позиции, но програмата имала и други показатели, по които подредила 2 ОУ на 1 място , а нашите на 2 място. След като направи забележка за дисциплината и даде да се разбере , че няма да се търпи нарушаване на правилника и незачитане на авторитета му, главния съдия даде старт на играта.

Турнира протече в пет кръга . След приключване на турнира Арахангелов поздрави участниците в него и отправи покана към тях за участие в градския клуб по шахмат ,където те могат да се регистрират и да участват в други турнири.

Нашите ученици не бяха доволни от своето представяне и аз ги освободих да си тръгнат преди връчване на купите. Те се представиха достойно , изиграха добри партии и показаха желание да наредят СОУ „Железник“ сред елитните училища на Стара Загора.

В турнира участва отбор на строителния техникум ПГСАГ“ Л.Байер“ ,които дойдоха сами без ръководител,  бяха много организирани и се представиха достойно. Те също си тръгнаха преди обявяване на класирането.

Г-н Арахангелов даде интервю на телевизия Стара Загора за провеждания шахматен турнир .Той обяви, че класирането е направено с помоща на компютърната програма.

На трето място бе обявен ПГВМ “ Иван Павлов “ с ръководител Анани Карагъозов.След като получиха купата, отбора им си тръгна.  След като бе  обявен отбора на второ място СОУ „Иван Вазов“ с ръководител Екатерина Астарджиева, г-жа Нели Христова -ръководител на отбора на ПГЕТ“ Г.С.Раковски“ вдигна скандал , като изрази несъгласие с класирането направено от компютъра,а нейните ученици се втурнаха да догонят и върнат учениците от Ветеринарния техникум . Арахангелов започна  на ръка да  преразглежда класирането  и обяви, че е сбъркал нещо в програмата, което не се разбра какво е от присъстващите. Учениците на Карагъозов се върнаха заедно с него и оставиха купата на масата.Учениците от електротехникума я взеха , защото Арахангелов не пожела да им я връчи.

Арахангелов  връчи купата на СОУ“Иван Вазов “ за второ място и на безспорния победител в турнира -отбора на математическата гимназия за първо място.

Първото  място  за ПМГ „Гео Милев “ с ръководител Матей Йорданов им дава право да представят Стара загора на областния кръг.В отбора на математическата гимназия участва нашия възпитаник Живко Йотов. В кръга ,в който ПМГ игра със СОУ „Железник“ , г-н Йорданов направи смяна на основния си играч -Живко с резервен играч, което е една  морално етична постъпка-високо ценена в шахмата.

Пожелаваме на отбора на математическата гимназия успешно представяне на областния кръг по шахмат.

Вижте днешния

Емоционален шахматен турнир


Advertisements

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: