Дневникът на Марго Малинова

март 7, 2010

Дебатът за Българската Образователна Система

Filed under: АНАЛИЗИ — Марго Малинова @ 19:13
Tags: , , , ,

Днес случайно успях да чуя нашия  министър Вълчев, но както казват няма бивши министри, та такова беше и обръщението към него от водещата на предаването „Отпечатъци по“ БТВ. В разговора участваше и г-жа Джанева, явно учителка в начална степен, защото разговора се въртеше около натовареността на учениците не само от фактологичен характер вмъкнат в учебниците, но и натовареността с тежките раници и въвеждането на целодневно обучение. Липсата на плавен преход от 4 за 5 клас и изоставането на учениците , за нарушаване на мотивацията за учене, според колежката се дължи на многото учебен материал,вложен в учебниците. Нейното име научих от  Г-н Вълчев, който също изрази мнение за учебния материал, който сега се изучава в по-ниска степен, за разлика от неговото поколение. Имаше и още една оспожа, но така и не разбрах коя е тя- може би си беше казала каквото имаше да казва, пък и прекъснаха за реклами….

А след рекламите  г-н Вълчев изрази мнение, че „този Дебат за Българското Образование ще го има ВЕЧНО …“.

И се замислих….с кого дебатираме…и за какво…и за още куп неща…, но реших да понапиша нещо и аз задочно към този дебат:

Според мен, учебния материал е вложен в учебниците, защото учебната програма го изисква, но когато тя се обсъждаше преди години и учителите трябваше да си дадат мнението , се питам колко ли от тях го направиха?! Ние с моите колежки,тогава,  дадохме препоръките си и изразихме  несъгласието си по някои въпроси , но това явно е било или „дъжд в пустиня“ или „който командва парада, той поръчва музиката“ , защото виждам ,че няма прием на нашите предложения, които направихме навремето.

Не разбрах , въпроса за въвеждането на „придобиване основно образование да става след 7 клас“,  дали го повдигнаха преди това в този разговор…. Трябваше да стане от миналата учебна година, но никой май не си чете „старите програми“  и няма преимственост между отделните кабинети на МОМН.

Целодневното обучение е въведено в нашето училище , но то е по проект и обхваща ученици от 1  до 8 клас . В него участват най-вече ученици от пътуващите до Богомилово. На учениците се осигурява топла храна на обяд и се подготвят за следващия ден по учебната си програма .Наричат го занималня.Учителите, които ръководят тези занятия са Милена Евтимова и Петко Бонев. Отзивите на колегите за подготвеността на учениците за следващия ден са положителни . Разбира се тази целодневна форма за подготовка , НЕ обхваща учениците, които НЕ пътуват.И разбира се  има разлика между това да се подготвиш сам в къщи , където не се организираш и гледаш телевизия или си играеш на компятъра, докато родителите ти се приберат и не те попитат „готов ли си за утре“. И колко ли са тези родители… Та по късни доби почват да се подготвят учениците , ако изобщо се стига до това. Въпреки въведеното целодневно обучение  остава въпроса с мъкненето на тежките раници от по- малките  ученици. Няма необходимата материална база , която да осигурява оставянето на учебници и тетрадки на учениците в училището. За това МОМН не е помислило.

Какво да кажа за мотивацията …Мотивацията за учене, ако изобщо трябва да се създава , май зависи повече от учителите ,които трябва да преподават по учебници ,които съдържат текстове, които не са подходящи за възрастта на учениците или изобщо не са съвместими с образователна система , която трябва да цели да подготви подрастващите за живота. Учителят е този, който избира какво и как да го обясни на учениците си и после да изисква усвояването му. Затова, не е чудно, че учебните тетрадки и пособия , които са изготвени от учители за по-малките ученици са по- полезни от учебниците им. Е, тогава, питам колегите  си, защо трябва да носят учениците и учебниците в училище?

Вижте  в горна степен учениците. Колко от тях носят учебници ? А, се питам, колко от тях изобщо имат и по кои предмети …?

Мисля си…как така човек се демотивира ….

Демотивацията на учениците не идва от съдържанието на учебния материал,който трябва да усвоят, защото винаги има един минимум който е по силите им,  а от угасване на вярата им в тяхната собствена успеваемост и от неяснотата за приложимостта на знанията в живота , който ги заобикаля.

Какъв е живота на младото поколение …? Какво ги вълнува…? Каква музика слушат..?Как прекарват времето си извън училище…? За какво разговарят с родителите си …? Дори , ако щете какво гледат по ТВ …? ТОВА Е нещото , което ги мотивира…за каквото и да било… МОЖЕ  БИ…

Като капак на всичко, а може би и за да разбера, какво точно гледат по ТВ моите скъпи ученици и родителите им, че дори и мои колеги…, имаше прекъсване на ТВ предаването  за което стана въпрос- от реклами  за турски сериали-сапунки и незнам, какво още…ЕТО , Това също е демотивиращо….Чудя се, какви хора ръководят тази телевизия …..? Честно , да си призная, все по-малко гледам ТВ…заради рекламите….., а предаването ще има продължение през следващата седмица…кога ли? ..и дали ще го гледам…?…. незнам, май НЕ съм мотивирана….

Advertisements

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: