Дневникът на Марго Малинова

февруари 14, 2010

14.02.2010

Filed under: Без категория — Марго Малинова @ 17:34

За историята на 14.02 четете изчерпателно във

форум Седянка

Днес  е Неделя сиропустна, или

Неделя на всеопрощението,

на възстановяването на човешката взаимност и уважение

Неделя сиропустна е последната подготвителна към Великия пост и е определена за ден на всеопрощение . На този ден, ние по древен християнски обичай си прощаваме един другиму прегрешенията и взаимните оскърбления. Нещо красиво и затрогващо има в този наш християнски обичай! – Деца целуват ръка на родителите и искат от тях прошка. Кръщелници правят посещения на своите кръстници, за да получат опрощение.
Скарани близки или дори врагове на този ден си подават братски ръка: сърцата широко се отварят и прочистват от всяка злоба, мъст и неприязън. Чудесен, мил и смислен обичай!

Православните християни празнуват Сирни Заговезни (Прошка) винаги в неделя, 7 седмици преди Великден. В този ден се ядат за последно мляко и млечни продукти, яйца и риба.

Всеопрощението е чисто християнско явление, то е плод само на християнска любов. То се основава на любовта към ближния, но дори и тъкмо – на любовта към врага, към оня, който дълбоко ни е наскърбил и огорчил.

Истинското християнско сърце не може да таи в себе си злоба, злопаметност или отмъщение. То покрива с любов всяко прегрешение.
Какво е християнското прощение по своята същина?

То е именно всеопрощение, т. е.

да простиш всекиму, всякога и всичко, да простиш без уговорка, без условие, безрезервно, да простиш “от сърце” (Мат. 18:35)

Аз Ви прощавам, простете ми и Вие.

Материал от

www.pravoslavieto.org

Реклами

Блог в WordPress.com.

%d блогъра харесват това: