Дневникът на Марго Малинова

януари 2, 2009

НОВОГОДИШНИ РАЗМИСЛИ

Filed under: АНАЛИЗИ — Марго Малинова @ 14:00

По случай Новата година
моя поздрав приеми
и нека радости големи
ти носят идващите дни.
Нека сбъднат се мечтите твои
в сърцето бликащи сега
и нека никога да няма
в сърцето място за тъга.

Изминалата година ще я запомня  с огорчението останало в сърцето ми , предизвикано от манипулацията на синдикатите и правителството над учителското съсловие.

Не бяха отразени проблемите на образованието :

Необмислените реформи на учебните програми доведе до намаляване на качеството на знанията на учениците-увеличаване на учебния материал и намаляване на броя часове за овладяване, което означава , че правителството  насърчава търсенето на частни уроци . А кой може да си го позволи  и трябва ли  да се търси такава услуга?А , дали са ефективни тези форми на обучение или само нарушават авторитета на учителите?Истината е,че е нарушена  взаимовръзката  между отделните етапи на обучение , което води до пропуски в знанията на учениците.;

Многобройните промени в правилника за вътрешния ред на училищата, довело до брутални прояви в училища из страната ни,които бяха отразени   в последствие от  медиите като  скандали.Не само , че  на практика учителите нямат необходимите мерки и права за да организират правилното протичане на учебния процес , но и нямат необходимия опит и знания да го осъществят, а това означава че вузовете които ги подготвят не са си свършили добре работата по най -важната част- психология и педагогика.

Един предишен министър беше казал, че училището не трябва да възпитава , а само да дава знания. Като продължение, настоящият министър , дори изказа мисълта, че човек без нужното  образование може да бъде учител.Това само показва, че образованието ни се управлява от хора , които или  не разбират нищо от този процес или нарочно го сриват. Управляващите не разбират какво може да направи един учител за възпитанието на учениците и изграждането им като личности, ако го пожелае.Не осъзнават и до какво може да доведе това.А, може и да го осъзнават, и именно заради това направиха всичко възможно за да унижат учителите и да ги накарат да влязат в класните стаи с наведени глави.

Имаше учители като мен, които не се поддадоха  и влязоха с гордо вдигнати глави сред учениците . Много ли ,малко ли бяха ,времето ще покаже, какви уроци проведоха те тогава и провеждат сега, само учениците им знаят…Това дава надежда, че ще има изградени  личности със собствено мислене. Управляващите не знаят за проведените разговори и беседи, които ще дадат своето отражение в бъдещото развитие на учениците като граждани на нашата държава.

Да си пожелаем и през Новата година да търсим Истината откровенно….

Advertisements

има 1 коментар

  1. Ну это Вы перегибаете палку. Не согласен, не может такого быть, не можем мы такого допустить. Прямо буря в душе поднялась. Вчера читал об участившихся катастрофах авиалайнеров, пишут что сейчас в 12 раз чаще падают чем 20 лет назад. Говорят, что виной всему машины, и компьютеры, конечно, тоже, но мне кажется, что и летали раньше по другому реже я имею в виду. Т.е статистика перевирает или репортеры от себя что-то добавили.

    Коментар от Voronok — март 4, 2009 @ 18:43


RSS feed for comments on this post.

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: