Дневникът на Марго Малинова

октомври 26, 2008

ЗАБАВНИ ЗАДАЧИ за 6 и 7 клас


ЗАБАВНИ ЗАДАЧИ със ЗНАНИЯ ЗА 6 и 7 клас

/ въвеждане на променливи, съставяне на математически модел-уравнение от първа степен с 1 и 2 неизвестни /

зад.1.

Във физкултурен салон са поставени няколко еднакви по дължина пейки. Ако на всяка пейка седнат по 6 ученика , една от пейките остава незапълнена, като на нея ще има само трима. Ако на всяка пейка се разположат обаче по пет човека, четирима от учениците ще останат прави. Колко ученици и колко пейки има в салона?

зад.2. от Етиен Безу /1730-1783г/

Работници се спазарили да им се плаща по 48 франка надница, като заявили , че за всеки ден, в който почиват , ще връщат по 12 франка. След 30 дни обаче те установили , че не са спечелили нищо. Колко дни са работили през тези 30 дни ?

зад.3

Производството на маси в мебелна фабрика нараствало с 10 маси ежемесечно.Годишното производство възлязло на 1920 маси. Колко маси са произведени през месеците юни и декември ?

зад.4

Томас Алва Едисон/1847-1931г/ обичал шегите.Гостите му се учудвали на градинската врата , която трудно се отваряла.Един от приятелите му казал:“ Такъв технически гений като теб би трябвало да накара вратата му да се отваря по -леко“. Усмихнатия Едисон му отговорил:“ Вратата ми е конструирана много рационално.Свързал съм я с цистерната за вода.Всеки , който ме посещава ми изпомпва по 20литра вода .“

Ако Едисон бе използвал помпа с еднократен дебит не 20л, а 25л, то за напълването на цистерната биха били нужни 12 посетители по-малко. Колко е вместимостта на цистерната?

зад.5

Ученик разказва:“ Четирицифрения номер на колата на учителя ни по математика е лесен за запомняне.Той е симетричен, а сборът от цифрите му е равен на числото , съставено от първите му две цифри“.

Кой е номера на колата?

Математиката е красота, а красотата се подчинява на законите на Математиката!

Реклами

Създаване на безплатен сайт или блог с WordPress.com.

%d блогъра харесват това: